Marell 15 visades upp i Inre hamnen under försommaren och drog många blickar till sig.

Serietillverkning av aluminiumbåtar i Örnsköldsvik

Aluminium är ett material där stor kunskap finns hos flera företag i Örnsköldsvik. Den samlade kunskapen har varit en starkt bidragande orsak till att båtar nu ska börja serietillverkas i staden. – Marell Boats kan inte hitta det vi kan erbjuda någon annanstans i Sverige, kommenterar Aluspecs vd Pasi Saarinen.

Marell Boats från Östhammar har tillsammans med Örnsköldsviksbaserade företaget Ovinge Ingenjörsbyrå designat aluminiumbåten Marell M15. I början av juni visades en båt av den modellen upp i inre hamnen och drog både blickar och rubriker till sig, inte minst på grund av det futuristiska utseendet och en toppfart på 70 knop.

 

Den större nyheten sett ur ett företagarperspektiv är att Marell Boats nu vill börja serietillverka båtar i Örnsköldsvik. En order på tre båtar är lagd där företaget Aluspec kommer att bygga skroven på Gålnäs industriområde.

– Det är givetvis ett väldigt positivt projekt för oss då vi sedan tidigare inte jobbat fram hela båtskrov utan tillverkat hytter till Dockstavarvet, renoverat mindre båtar men även skapat detaljer och luckor till stridsbåtar. Projektet med Marell Boats blir någonting helt annat som kräver både mer utrymme och en större kompetens. Det kommer att bli en utmaning för oss och då främst att hitta kompetens inom svetsning, kommenterar Aluspecs vd Pasi Saarinen.

Marell Boats grundare Patrik Söderholm har sedan tidigare hyllat Örnsköldsvik för stadens unika bredd vad gäller kompetens och erfarenhet inom materialbearbetning. Enligt Aluspecs vd Pasi Saarinen råder det ingen tvekan om att den samlade kunskapen hos flera företag är det som tagit affären till staden.

– BAE Hägglunds är anledningen till att många mindre företag i branschen existerar och verkar i Örnsköldsvik. Först tog Örnalp över stridsbåtstillverkningen och hjälpte Dockstavarvet, innan jag tog över aluminiumdelen och startade Aluspec. Jag lägger nu ut bearbetningsjobb och många företag kommer att påverkas positivt av den här ordern, kommenterar Saarinen och utvecklar:

– Närheten och samarbetet mellan företagen är en verklig styrka och hade exempelvis inte Skärcentra, som bockar och skär, verkat på Gålnäs hade vi tvingats till frakt av material. Det hade garanterat gjort arbetet både mer kostsamt och tidskrävande.

Nästa båtskrov ska skäras före juli månad och i augusti ska företaget sätta ihop skrovet för leverans. Marell Boats väntar dessutom på svar på en större upphandling, vilket kan innebära angenäma problem för Aluspec.

– Det är fantastiskt att Marell Boats kan lägga produktion här i Örnsköldsvik. Vi är en liten aktör med 4-5 anställda och naturligtvis kan en stor omställning vänta där chansen finns att vi kan behöva dubbla antalet anställda. Vi ser redan nu en allmän ökad efterfrågan och får BAE de ordrar som förväntas kommer Örnsköldsvik verkligen att blomstra inom verkstadsindustrin.

 

Text: Frank Eriksson

Foto: Ludwig Grundström

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund