Årets företagare i Örnsköldsvik Robin Sällström trivs inom åkeribranschen. En bransch som står inför en rad utmaningar så som ökade bränslepriser och chaufförsbrist.

Årets Företagare satsar på utbildning inom åkeribranschen

Sedan barnsben visste Robin Sällström vad han skulle jobba med, nämligen maskiner
och fordon. Nu är han vd i familjeföretaget Sällströms Åkeri och nyligen utsågs han
till Årets Företagare under Företagargalan i Örnsköldsvik.

- Att få uppmärksamhet är så klart roligt och ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Robin Sällström.

Åkeribranschen har det tufft, ökade bränslepriser och utmaningar att rekrytera. Trots det ser Robin positivt på framtiden, både för branschen och för egen del.

– För mig har det alltid varit självklart att jobba inom denna bransch. Jag har kanske lite märklig uppväxt men har alltid tillbringat mycket tid i garaget. Det har inte funnits några andra intressen.


Sällströms Åkeri startades av Robins farfar Uno Sällström för närmare 70 år sedan. Sedan Uno gick bort drivs företaget av familjen som är Robin, hans far och farbror.


Företaget (som har totalt 22 anställda) är ett fristående åkeri som i huvudsak arbetar med virkestransporter i Västernorrland och Västerbotten. Sällströms Åkeri AB driver också en naturtäkt, utför grus- och maskintransport med lastväxlare samt olika uppdrag med hjullastare och grävmaskin.

– Det roligaste är när man tar på sig ett jobb och kunden blir nöjd. Målet är ju att alltid leverera och göra ett bra jobb


Gemensam insats

I våras nominerades Robin Sällström till Årets Företagare under Företagargalan. En titel han dessutom kammade hem med motiveringen; ” Ett företag som tar ansvar och bidrar till levande landsbygd genom att lära upp och anställa unga. Växer så det knakar och kör skog så det ryker.”

– Vinsten är framför allt ett kvitto på vår personals jobb. Det är viktigt att lyfta att det är vår insats, inte bara min.

Årets företagare Robin Sällström är tredje generationen som driver åkeriet och har lyckats med att öka omsättningen med 267 procent de senaste fem åren. Under Företagargalan prisades han av Företagarna Örnsköldsvik. Från vänster: Eva-Karin Öhman, Göran Arnmark, Robin Sällström, Chatrine Wikman, Peder Sundström och Göran Gustavsson.


Att få positiv uppmärksamhet kan behövas i tuffa tider. De höga bränslepriserna slår hårt mot många, inte minst åkeribranschen.

– Vi har lyckligtvis drivmedelsklausuler med skogsbolagen och får på så sätt kompensation. Det är vår räddning! Hade vi inte haft det hade det varit riktigt illa. Många kommer köra rakt mot konkurs om inte priserna ändras. Samtidigt tror jag att det kommer att stabiliseras, men fortfarande ligga på en hög nivå.

Utbildning på plats

En annan utmaning som företaget har är chaufförsbrist där det är svårt att nyanställa trots att utbildning ingår och sker av företaget.

– Jag vet inte varför vi inte kan locka fler till yrket just nu, kanske är det omodernt och mer populärt att jobba akademiskt. När vi anställer lägger vi mycket krut på utbildning då de flesta kommer till oss direkt från skolan eller genom praktik. För att jobba inom denna bransch krävs stort intresse, annars går det inte. De som börjar hos oss är både tjejer och killar, bland annat kör min sambo.


Hittat sitt drömjobb

Robin kan inte prata nog om alla fördelar jobbet har och ser positivt på företags framtid.

– Det gäller så klart att hela tiden utveckla företaget. Vi tar små steg framåt hela tiden. Vi jobbar mycket på att effektivisera och förbättra logistiken.

– Här blir jag nog kvar. Det här är ju mitt drömjobb, avslutar Robin.Text: Sofia Göth

Foto: Håkan Nordström

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund