Linnea Liljedahl, som tillsammans med sin man Peter driver restaurangen Linnea och Peter, vann utmärkelsen Årets Stellakock.
Jämställdheten inom gastronomin kan bli bättre. Ett sätt är genom att synliggöra kompetensen bland kvinnor vilket görs under den årliga Stellagalan. En branschtävling, av och för kvinnor, med syftet att lyfta kunniga kvinnor. Till årets gala nominerades två från Örnsköldsvik, varav Linnea vann i kategorin Stellakock 2021.
– Sjukt kul och superhederfyllt, säger kocken Linnea Liljedahl.
Linnea och maken Peter driver till vardags restaurangen Linnea och Peter. En duo med personal som ofta omnämns och hyllas i olika sammanhang, bland annat i White Guide. Att Linnea hyllas för sina kunskaper inom gastronomi ger så klart ringar på vattnet och sätter restaurangen på sverigekartan, och inte minst Örnsköldsvik.
Stellagalan profilerar sig ofta som galan som inte ska behöva finnas. Men så länge branschen inte är jämställd så fyller den sin plats och synliggöra kvinnor.
Till årets upplaga utsågs två kvinnor med anknytning till Örnsköldsvik. I kategorin Årets Stellabartender nominerades Bella Porcile, Fjällpuben/Ulvöhotell och i kategorin Årets Stellakock nominerades alltså Linnea som också vann i sin klass.
– Galan är viktig men framför allt är den efterföljande diskussionen viktigast, säger Linnea. Kompetensen sitter inte i könet.
Linnea har jobbat inom restaurangbranschen i 16 år, under den tiden har mycket hänt med jämställdheten. En förändring som välkomnas av Linnea som har ett jämställt tänk i restaurangen, som exempelvis lika många anställda kvinnor som män. Det senaste tillskottet är Linnea Sandgren, en skåning som bland annat vunnit i en kocktävling för unga tjejer.
– Kompetensen finns i hela Sverige, det är ju jag ett exempel på. Det är svinbra att Örnsköldsvik sätts på kartan och visar att vi hänger med i utvecklingen.
Efter lång tid i motvind hoppas Linnea att restaurangbranschen har en ljus framtid till mötes. Dock finns en stor utmaning – personal. Att rekrytera är inte enkelt och bristen på personal sätter käppar i hjulen för att kunna satsa fullt ut.
Om man ska se något gott som den tuffa tiden resulterat i är det samhörighet mellan restaurangerna.
– Nu är det en annan dynamik och en ny slags gemenskap.
Efter flera år som företagare i Örnsköldsvik ser Linnea fram emot många fler. Och gärna lite mer lugn och ro.
– Det handlar inte längre så mycket om vad som händer härnäst, utan nu vill vi ha lite mer lugn. Vi har jobbat hårt och vårt mål är fortsätta att driva en välmående krog med anställda som trivs, stannar kvar och som har en bra balans mellan jobb och fritid. Sedan ser vi fram emot att kunna använda Jacks Bodega mer och att hitta på fler pop up-grejer.
Men ingen restaurang utan gäster, och Öviksbornas stöd har Linnea känt, både i med- och motvind.
– Vi är uppbackade till 100 procent. Det är klart att när det var som värst under pandemin hade vi färre gäster. De försvann aldrig utan beställde mat hem i stället. Nu börjar de komma tillbaka!
Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström
På Örnsköldsviks kommuns webbplatser använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig