Tack vare snabbt agerande och gott samarbete kunde ett ännu längre totalstopp på Domsjöfabriker undvikas när en växellåda havererade under hösten. Motorn från Bosch Rexroth levereras genom taket på fabriken.
Tack vare samverkan mellan företag kunde Domsjö Fabriker undvika ett ännu längre och dyrare
driftstopp än det nu blev när produktionen stod stilla på grund av en havererad växellåda. Under november hjälptes flera företag åt för att fabriken skulle komma igång så snabbt som möjligt.
Något som Domsjö Fabrikers vd Björn Vedin är mycket tacksam över.
Rättelse: i tidigare version namngavs företaget JIT Mech felaktigt. Det är åtgärdat och texten är uppdaterad.
– Det är flera aktörer som ställt upp för oss. Framför allt Andritz och Bosch Rexroth, men även våra egna underleverantörer. Det är något ganska unikt och en styrka för Örnsköldsvik som jag inte tror det pratas så mycket om, säger Björn Vedin.
Alla produktionslinjer stod under några dramatiska och kostsamma veckor stilla vid Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik. Det var en växellåda som hade havererat och en ny motor behövde installeras så snabbt som möjligt. Varje minut kostade pengar utan att produkter kunde produceras. Och dagarna gick.
Flera alternativa lösningar diskuterades, men det var en motor från ett annat Örnsköldsviksföretag som till slut såg till att lösa problemet.
– Vi hade egentligen två spår som vi arbetade med. Det ena av dem var en hydraulisk lösning från Bosch Rexroth. Bosch Rexroth var vakna och hörde av sig när de såg att vi behövde hjälp. Och tillsammans med Andritz kunde de hitta en lösning snabbare än väntat, berättar Björn.
Innan Bosch Rexroth ens hade fått en beställning startade de tillverkningen av en passande motor och kunde också vara på plats för att installera den på rätt sätt. Tack vare deras snabba agerande blev driftstoppet hos Domsjö Fabriker mindre än det först såg ut att bli.
– Våra motorer är väldigt driftsäkra och används därför på ställen där driftstopp inte får ske. Om våra kunder behöver hjälp måste vi kunna erbjuda det väldigt snabbt och det var en konkurrensfördel för oss här. Vi har en modulär design och med god tillgänglighet på nödvändiga komponenter kunde vi snabbt påbörja tillverkningen, berättar Karl Lindblom, vd på Bosch Rexroth i Mellansel som tillverkade motorn.
Ett avancerat lyft krävdes för att få motorn på plats.
De speciallösningar som krävdes för att motorn skulle passa hjälpte underleverantörer som till exempel JIT-Mech, till med. Att både Bosch Rexroth och Domsjö Fabriker är verksamma i Örnsköldsvik tror både Björn Vedin och Karl Lindblom att det hade en viss betydelse.
– Det är klart att närheten spelade roll. Våra tekniker kunde enkelt besöka fabriken och se vad som krävdes. Hos oss i Mellansel skapar det en stolthet och en slags adrenalinkick när vi lyckas lösa något som känns omöjligt från början. Och dessutom – Goda grannar hjälper varandra. Så ser jag på det, säger Karl Lindblom.
Och Björn Vedin håller med:
– Det var inte i någon situation som någon tänkte på att konkurrera mot varandra utan det fanns en framåtanda som gjorde att vi kunde lösa detta på ett bra sätt, avslutar Björn Vedin stolt.
Text: Jessica Andersson
Foto: Bosch Rexroth
På Örnsköldsviks kommuns webbplatser använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig