Joel Baudin är en av initiativtagarna för Höga Kusten Startup Week som efter premiäråret nu blickar framåt för att på lång sikt utvecklas.

Lyckad premiär för Höga Kusten Startup Week

Under den första veckan i oktober var det premiär för Höga Kusten Startup Week, en träff för att utveckla
och stödja företagande med höga tillväxtambitioner inom internetbaserad verksamhet.

– Det var ett lyckat första år, inte minst med tanke på att vi har en lång horisont för projektet. Vi ville starta upp snacket om startups och det lyckades, kommenterar Joel Baudin som organiserar projektet.

Joel Baudin är systemutvecklare på startup-företaget Karma och har återvänt till Örnsköldsvik efter studier och arbete på annan ort. Som del av den ekonomiska föreningen Impact Quest vill Baudin och övriga tre medlemmar nu förändra framtiden sett till vilket typ av företagande som startas i Örnsköldsvik med omnejd.

– I föreningen har vi ett årshjuls-koncept där Startup week är i fokus på hösten medan en festival planeras för våren och kontinuerliga meet-ups på House Be sker varje månad. Vi bygger vår community steg för steg och försöker hjälpa varandra. Den stora målsättningen är att vi tillsammans ser det här som ett steg mot den framtid vi vill ha och att våra barn ska kunna växa upp på ett annat sätt än vad vi gjorde.

 

Under den första Startup week hölls en föreläsning om andra mindre platser för framgångsrika startups och flera workshops anordnades. Starten har därmed gått för den långsiktiga satsningen.

– En lärdom är att det inte finns en startup-kultur i stan och det är även därför vi gör projektet. Nästa år kan vi trycka mer på gasen med ett tydligare innehåll mot internetbaserade startups då målet är att på lång sikt stimulera en typ av innovationskultur som ännu inte finns i stan.

Baudin är noga med att påpeka att Örnsköldsvik både har kvalité och miljöer för företagande och entreprenörskap sedan över 100 år tillbaka, men främst för produktbolag och företag som jobbar mot större industrier och tjänstegivare. Men hur kommer man framåt och hur bygger man de företagen som inte byggts här tidigare? Svaren på frågorna är tid och tålamod, men även att komma igång för att försöka få bollen i rullning.

– En insikt är att folk generellt vill att saker ska hända här och det bekräftar vår hypotes att viljan finns men att arenan kanske saknas för att skapa en kritiskt massa av personer som verkligen försöker, berättar Baudin och avslutar:

– Det finns ingenting som hindrar att ett stort startup-bolag startas här i Örnsköldsvik. Men det har ännu inte skett och därmed finns inte personer som kan berätta vad som hände, hur det hände och varför det hände här. Det är av största vikt att få igång den loopen av entrepenörer och företagare som återinvesterar sin tid och sina pengar på platsen. Det är bara att titta på Stockholm där det finns bevis på att det går att bygga. Spotify, Skype och Klarna är goda exempel på startups och där är tanken självklar att ”kan dom så kan vi”.

Text: Frank Eriksson

Bild: Jonny Rönnblom

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund