Det satsas och investeras i Bredbyn, bland annat på möbelserien Crescendo System som syns i bild. Från vänster: Anders E Johansson, vd Polarbröd, Karin Bodin koncern-vd Polarbröd och Niclas Lundqvist, platschef i Bredbyn. Längst till höger syns Patrik Eriksson på Anundsjö Bygg.

Miljonsatsningar i Bredbyn

När många mindre orter i Norrlands inland kämpar i motvind, ser det annorlunda ut i Bredbyn.

De senaste åren har företagen investerat miljontals kronor och fler satsningar är att vänta.

- Det är härligt att vara en del i bygdens utveckling. Det är vår drivkraft,

säger Patrik Eriksson, delägare i Anundsjö Bygg.

Nya lokaler, förbättrad teknik och nya linjer i produktionen. Det är några av investeringarna som Polarbröd, Edvardssons och Anundsjö Bygg i Bredbyn gjort de senaste åren. Snabbt har det gått – och ibland snabbare är planerat. Det är Polarbröd ett bevis på. 2020 ödelade en brand fabriken i Älvsbyn. En tragisk brand, men som samtidigt blev startskottet på en resa mot ett nytt, flexibelt arbetssätt.

– Det finns inte något ont som inte för något gott med sig. Vi har fått tänka nytt även om vi helst hade varit utan branden, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

 

Bageriet i Bredbyn ställde om rekordsnabbt. De utökade produktionen genom att jobba bort flaskhalsar. Tidigare anställda i Älvsbyn bemannade upp och klev in med sin kompetens så att Bredbyenheten kunde fördubblad kapaciteten.

– Vi har haft mycket att stå i i Älvsbyn, men vi ska inte underskatta den enorma resa Polarbröd i Bredbyn gjort. Här finns väldigt mycket hjärta.

 

Förändringar är gjorda, nu fortsätter satsningarna framåt för att maximera fabrikens kapacitet. Just engagemanget i Bredbyn är något som Patrik Eriksson känner väl till. Som tredje generationens ägare till Anundsjö Bygg har han ett stort driv för företaget, bygden och inte minst sina anställda. Företaget har funnit i över 60 år och har i dag 50 anställda.

– Av allt är jag mest stolt över personalen och deras engagemang. Det gäller att vi är rädda om dem, så att de stannar kvar.

De senaste fem åren har företaget investerat cirka tio miljoner i Brorcon, deras egna koncept som bygger på kompletta, flexibla byggnader och prefabricerade ställverkskonstruktioner.

 

Trots att det rullar på får det inte stå still, menar Patrik.

– Nej, vi måste ständigt förbättra och utveckla. Att jobba med innovationer är roligt men nya innovationer stjäl också tid.

 

Givetvis finns utmaningar för företaget som ständigt växer.

– Hinna med, det är vår utmaning. Vi vill nå ut till fler beställare och kontaktar nu kunder inom ställverks och entreprenad för att marknadsföra våra produkter.


Även Edvardssons i Bredbyn har bråda tider. Nu har bland annat äldre lokaler renoverats för att ge plats åt det växande företaget som tillverkar möbler, golv och emballage.

– Framtiden ser ljus ut. Hållbara möbler ligger i tiden, inget slit och släng. Vårt vinnande koncept är kvalitet, rakt igenom från personal till produkt, säger Svenna Strandberg som är delägare.


Deras möbelserie Crescendo System har fått uppmärksamhet i vårt avlånga land. Men företaget brottas med samma utmaningar som Anundsjö Bygg, nå ut till nya kunder.

– Får vi bara tag på kunderna är intresset stort. Vi ligger där vi ligger och måste bearbeta varje kund för sig.Nu finns många av kunderna söderut, men trots det finns inga planer på att flytta verksamheten.

– Varför ska vi flytta? Vi trivs här, men samtidigt kanske vi utvecklar vår säljorganisation med fler kontor, säger Svenna.

 

Han får medhåll från Karin och Patrik.

– Här är det en positiv anda. Vi har inflyttning, en ny skola, tand- och sjukvård och många aktiva företag. Här bor vi kvar, menar Patrik.

 

–Vi erbjuder norrländsk brödkultur och att flytta verksamheten söderut är inte aktuellt för oss. Bröd från Norrland till världen, det är väl förankrat, avslutar Karin.


Text: Sofia Göth

Foto: Fotomontage med bilder från Polarbröd, Anundsjö Bygg och Edvardssons.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund