Mats-Ove Eriksson tycker om när det händer grejer. Just nu är det mycket fokus på att omvandla gamla brandstationen och slangtornet till bostad och utrymmen för nya verksamheter. Bland annat sonens fritidsföretag.

På väg framåt så in i Norden

Från glassbilar till Nordens största märkesoberoende däckgrossist. Det låter enkelt när Mats-Ove Eriksson berättar om sin resa från motorintresserad 15-åring som köper och säljer mopeder för att finansiera sin hobby, till den företagsledare och framgångsrika entreprenör han är idag. Resan har inte varit spikrak, men faktum är att de beslut Mats-Ove tagit längs vägen har gett positiva resultat, minst sagt.

– Jag vill att det ska hända saker. Jag är ingen förvaltare. När en verksamhet börjar rulla på är det dags för mig att hitta på något nytt, säger han.

Resan med Gummigrossen startade 2001. Mats-Ove började med att köpa in däck till sin egen verksamhet, Däckladan. Men så småningom började han samarbeta med andra däckverkstäder för att få bättre inköpspriser. Kombinationen skicklig förhandlare och att allt fler ville ha Mats-Oves hjälp med inköp gjorde verksamheten så stor att han valde att starta ett grossistföretag för däck. På bara några år växte omsättningen från noll till en halv miljard.

– Vi var tidigt ute med att bygga en IT-lösning som underlättade för både oss och våra kunder. Vi har fått hjälp av ett lokalt företag som heter Bärnsten IT för det. Tillsammans har vi utvecklat systemet som är i bruk än i dag. Det är en framgångsfaktor bland många andra.

Mats-Ove har inte gjort denna resa själv, utan har hittat kollegor längs vägen. 2006 startade samarbetet med kollegan Torsten Petterson. Han kunde däck och däckmarknaden och de jobbar fortfarande tillsammans. För fem år sedan slog de sig samman med en tredje kollega i Finland, Magnus Von Haartmann. Två år efter det var företaget störst i Finland. Nu tittar de på marknaderna i Norge och Baltikum. Och tidigare i år köpte Nordic Tyre Group fyra norska däckföretag och ett i Lettland.

– Jag tycker om att skapa, ändra och förbättra. Det är en pressad bransch så det gäller att ha bästa servicen och bästa leveranserna. Att ta över redan befintlig verksamhet är dock nytt för oss. Det ska bli spännande att utveckla företagen och se var det leder.

Mats-Ove utanför den ombyggda brandstationen och dess slangtorn.

Idag äger Mats-Ove, Torsten och Magnus 30 procent av Nordic Tyre Group. Resten ägs av finansbolaget Altor som kom med i bilden 2019. Gummigrossen finns kvar men som en del i det större bolaget. Utgångspunkten är fortfarande Örnsköldsvik där allting startade. Mats-Ove ser ingen anledning att ändra på det.

– Att utgå från Örnsköldsvik har varit positivt. Dels ligger vi bra till för vår marknad, dels har vi tillgång till hamn i Holmsund. Även om det hade varit bättre med hamn i Örnsköldsvik så är det ändå ok. Och så finns det många bra underleverantörer här. Det är lätt att skapa ett bra nätverk och hitta hjälp om man behöver det. Dessutom är lokalerna i Bjästa mycket bra. Det är platt och vi har stora ytor att röra oss på.


På senare år har Mats-Ove fått uppmärksamhet genom att köpa och bygga om brandstationen i Örnsköldsvik. Slangtornet har gjorts om till bostad och själva stationen kommer, förutom Opus bilbesiktning, att inhysa sonens fritidsföretag och någon slags däckverksamhet. Även om Mats-Ove inte själv står på verkstadsgolvet längre har han fullt upp och så kommer det sannolikt att vara i många år framöver.

– Just nu har vi fokus på att utveckla verksamheterna i Norge och i Lettland. Det är också ganska mycket jobb kvar i brandstationen vad gäller ombyggnation och att etablera verksamheterna där. Dessutom har jag gått in i fastighetsbolaget Kustporten. Så det kanske blir en bra pensionssysselsättning säger han och skrattar.

 

Text: Jessica Andersson
Bild: Ludwig Grundström

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund