På Sjögatan har Clavister medarbetare från 24 olika länder.

20-årsjubilerande Clavister fortsätter växa

Det är bråda dagar på Sjögatan i Örnsköldsvik där IT-företaget Clavister har sitt huvudkontor.

De moderna lokalerna ett stenkast från havsviken har nyligen byggts ut för att rymma fler medarbetare.

I dag har Clavister 160 anställda, 100 av dessa finns i Örnsköldsvik. Och det planeras för ännu fler.

– Vi är en väldigt nischad bransch och har speciella behov av framför allt programmerare och ingenjörer som är duktiga på säkerhetsfrågor. Men det är en otrolig brist på kompetent personal så vi rekryterar personal över hela världen. I dagsläget har vi faktiskt medarbetare från 24 olika länder här på Sjögatan, säger John Vestberg som är vd och en av grundarna till företaget.

IT-bolaget Clavister är en riktig framgångssaga. Grundat 1997 i Örnsköldsvik, vilket innebär att företaget fyller 20 år i år. Under rekordåren 2015–2016 hade Clavister den hittills största rekryteringen. Av 2 000 sökande anställdes 63 stycken medarbetare under loppet av ett år. Då hade företaget en rekordung medelålder, i dag har den stigit något i takt med att de unga har stannat i företaget. Att människor trivs är positiva signaler för John Vestberg.

– Vi utarbetade tidigt en noggrann rekryteringsprocess som alla sökande får gå igenom. Det är tuffa tester och flera intervjuer som är tidskrävande för både den som söker och för oss här på företaget. Men vi har sett att det lönar sig att lägga ned den tiden på rekryteringar. Blir det fel kan det stå oss väldigt dyrt, säger John Westberg.

Det finns ett utarbetat mentorskap från första arbetsdagen. Någon av de mer rutinerade kollegorna tar hand om den nyanställde och finns med som ett stöd den första tiden. Det gäller vare sig man flyttar hit från en annan plats i Sverige eller från en annan del av världen.
– Kommer man från icke europeiska länder kan den kulturella skillnaden upplevas väldigt stor och det kan vara svårt att förstå hur vanliga rutiner fungerar i samhället. Då är självklart mentorskapet ännu viktigare för att snabbt få den nyanställde att trivas, säger John Vestberg.

Utöver den egna rutinen med mentorer, har Clavister utvecklat ett samarbete med Örnsköldsviks kommun när det gäller bostäder, barnomsorg, sjukvård och annat som behövs.
– Många av dem som anställs är i den perioden av livet då man har familj med små barn och det är jätteviktigt att allt fungerar när familjerna kommer. Där tycker jag att vi har utvecklat ett väldigt bra samarbete med kommunen. Vi har även ett samarbete med Destination Jobb för medflyttandeservice, säger John Westberg.

Historien visar på en tydlig trend, det går uppåt och framåt för Clavister. Om John får sia om framtiden finns ingen teoretisk begränsning för hur stort företaget kan bli. Produkten är erkänd, marknaden enorm och de cyberkriminella ser inte ut att mattas av i sin ambition att hacka sig in i känsliga IT-system. Tvärtom, metoderna för att ta sig förbi de befintliga säkerhetslösningarna är oerhört kreativa.

­ – Vi måste fortsätta i vår ambition att rekrytera kompetent personal som kan utveckla våra säkerhetsprodukter, så att vi hela tiden ligger steget före de kriminella krafterna. Om vi fortsätter lyckas med det, ser jag faktiskt ingen bortre gräns för hur stort Clavister kan bli, säger John Vestberg.

 

Text: Åsa Nordling

Foto: Cornelia Edblad

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund