Örnsköldsvik Airport var först i världen med att ha ett fjärrstyrt flygledartorn och har nu även ett innovativt digitalt övervakningssystem i flygplatsens fordon.

Örnsköldsvik Airport satsar digitalt

Örnsköldsvik Airport har nu infört ett innovativt digitalt övervakningssystem i flygplatsens
fordon för att öka säkerheten på skyddat område.

Örnsköldsvik Airport är till mångt och mycket en digital arbetsplats. Sedan 2014 fjärrstyrs flygledartornet från Luftfartsverket (LFV) i Sundsvall. Därmed var man också först i världen med denna typ av styrning. Framöver kommer LFV i Sundsvall fjärrstyra Linköpings flygplats samt flygplatsen i Sälen som är under byggnation.

– Hela världen jobbar med detta koncept och Sverige ligger längst fram i processen, säger flygplatschef Robert Gyllroth.

Nu är man återigen tidigt ute med ett digitalt system, denna gång med ett övervakningssystem som installerats i fordonen som kör på flygplatsens område.

Fordonen programmeras med olika nivåer av behörighet, vilket till exempel innebär att gps:en varnar om de är för nära landningsbanan.

- Systemet ökar vår säkerhet och har väckt stort nationellt intresse. Plattformarna ligger till grund för vidare digital utveckling, säger Robert Gyllroth.

 

Förutom den digitala utvecklingen händer en hel del annat på Örnsköldsvik Airport. Sedan den åttonde maj i år trafikerar SAS sträckan Örnsköldsvik – Stockholm. Därmed infördes även lördagstrafik, vilket saknats de senaste åren.

För att öka flygplatsens attraktionskraft ytterligare infördes gratis parkering för samtliga resenärer vid årsskiftet. Ett generöst grepp som få flygplatser applicerar, förutom bland annat Skellefteå flygplats och numera Örnsköldsvik Airport.

- Det är vårt sätt att hjälpa till att få en attraktiv flygplats. Den totala kostnaden för resan minskar för våra resenärer. Gratisparkeringen är nu så gott som full, berättar Robert Gyllroth och avslöjar samtidigt att man även jobbar med frågan om en flygbuss till flygplatsen.

- Eftersom det finns en efterfrågan arbetar vi på en lösning.

 

 

Text: Softa Göth
Foto: Örnsköldsvik Airport

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund