Ylwa Alwarsdotter, en av världens mest betydelsefulla för utvecklingen av bioekonomi enligt den internationella tidskriften och bloggen Il Bioeconomista.

Global miljöförespråkare med bas i Örnsköldsvik

Sekabs affärsutvecklingschef, Ylwa Alwarsdotter, har för tredje året i rad fått ett omnämnande i den internationella tidskriften och bloggen Il Bioeconomista där hon är med på topplistan för kvinnor i världen som betytt mest för utvecklingen av bioekonomi.

Sekab är en nyckelspelare i Domsjös avancerade bioraffinaderi med sin teknikutveckling, forskning och förädling för att framställa kommersiella etanolprodukter, biodrivmedel och gröna kemikalier. Företagets mission är att skapa en bättre värld genom hållbara lösningar. Även om missionen är vid och stor, har företaget känt att den bara blir mer och mer rätt för varje år.


I dag är Sekab en aktiv och tongivande aktör i samhällsdebatten via exempelvis föreläsningar, remissvar, debattinlägg och en prisbelönt hållbarhetsblogg.

– Nu har kemiindustrin en grön omställning på gång och det känns fantastiskt att vi har varit med och bidragit till den. Även på biodrivmedelsidan ser vi en förflyttning, även om brist på långsiktiga politiska beslut har gjort det svårare att agera, säger Ylwa Alwarsdotter.


Ylwas eget påverkansarbete består bland annat av arbete i styrelser och i branschorganet i Bryssel. Där har hon haft direktmöten med EU-kommissionen och suttit med i flera expertgrupper.


– Inom kemiområdet går det snabbt nu. Gröna kemikalier efterfrågas allt mer, riktlinjer sätts för fossilfria miljöer och betalningsviljan ökar. Vi har kämpat i många år och nu händer det!, säger Ylwa.


På biodrivmedelsidan var en stor framgång under år 2018 att det blev tillåtet med råvaror och skogsavfall från svensk skog som bas för biodrivmedel i och med att RED II-direktivet om förnybara energikällor blev antaget inom EU.

– Sekab har redan nu testad och demonstrerad teknik som kan bidra till storskalig produktion av biodrivmedel och en fossilfri transportsektor. Nu ska vi fortsätta kämpa för exempelvis investeringsstöd och bättre logistik för höginblandningsbränslen.


Ylwa Alwarsdotter menar att Europa behöver all bioetanol som kan produceras, för användning i fossilfria kemiprodukter, bioplaster och hållbara drivmedel.

– Vi har tekniken som gör det möjligt. Genom att omvandla till exempel restprodukter från barrskog till lignin, socker och bioetanol kan vi bidra till att Europa fasar ut fossila råvaror.

Att Ylwa för tredje året i rad är med på listan över de kvinnor som betytt mest för utvecklingen av bioekonomi öppnar många dörrar för Sekab som företag.

– Det är ett kvitto på att vi lyckats nå ut brett. Vi blir inbjudna till allt fler konferenser för att komma och tala. Under året kom också förfrågningar på utomeuropeisk nivå för första gången, säger hon.

Självklart smittar framgångarna av sig på hela Örnsköldsvik, som ett nav för bioekonomi.


– Det gör mig stolt att Sekab har en demoanläggning i världsklass och att vi skickar biobaserade produkter från vår kemifabrik till hela Europa. Eftersom jag arbetar nära utvecklingen av biodrivmedel och hållbara kemikalier lär jag mig mycket varje dag. Dessutom får jag möjlighet att föra ut kunskapen om den omställning som nu är möjlig i olika led – för tillverkare, konsumentföretag och konsumenter. Det ger mig en oerhörd arbetsglädje!

 

 

Text: Malin Wiklund

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund