Leif Lundgren, ägare vd på Örnalp Unozon blev Årets företagare vid Företagarkvällen i Örnsköldsvik 2019.

Med världen som arbetsfält

Leif Lundgren tar emot på sitt kontor på Örnalp Unozon på Sjögatan i Örnsköldsvik. Diplomet han fick som Årets företagare sitter redan prydligt, inramat och uppsatt på väggen. Han inleder med att betona att det här är ingen enmansshow, att det handlar om ett lagarbete. Och det är något han återkommer till flera gånger under intervjun.

Leif Lundgren är sedan några år tillbaka ägare och vd vid företaget som under årens lopp flera gånger bytt skepnad och ägare, men hela tiden behållit sin inriktning, det vill säga plåtbearbetning, tillverkning i stål och även titan.

 

Örnalp Unozon tillverkar utrustning till industrin. De designar, konstruerar och tillverkar bland annat tryckkärl och tubvärmeväxlare, tankar och rörledningar för olika applikationer.

 

80 procent av produkterna som tillverkas på Örnalp Unozon säljs till en slutkund utomlands. Örnalp Unozon har unik kompetens och erfarenhet avseende svetsning i speciella material och miljöer och är en av Europas ledande tillverkare av utrustning i titan.

– Just det här företaget är i ett segment där vi letar kunder som har extrema krav på komplicerade produkter och tjänster. De ställer höga krav och är beredda att betala för att få dem tillgodosedda. Varje produkt är kundanpassad så det tillverkas sällan två likadana produkter i rad. Att det är så ställer enormt höga krav på vår personal.

Han återkommer ofta till personalens betydelse, att det är viktigt att hitta rätt personer och få dem att trivas och fungera tillsammans.

 

– För mig är det viktigt att vi jobbar som ett lag. Som chef är du en lagbyggare. Det går inte att se sig själv som toppforward och stjärna, utan det är du som ska bygga laget. Alla på företaget är viktiga och fyller en funktion. Jag försöker riva eventuella murar mellan olika arbetsgrupper. Vi ska jobba tillsammans på så lika villkor som möjligt. Och vi har haft tur. VI har väldigt bra personal och låg personalomsättning, vilket är viktigt när vi jobbar under de här förutsättningarna.

Redan 1939 startade företaget Unozon i Örnsköldsvik. Då, liksom nu, var verksamheten plåtbearbetning. Den andra delen av företaget som då hette Örnalp startade många år senare. Örnalps verksamhet, tillverkning i aluminium, härstammar ända från 1960-talet då företaget ägdes av Hägglund och Söner. De båda företagen slogs ihop 2008, och under några år ägdes det av ett investmentbolag i Stockholm.

 

Leif hade under tio år varit vd på Örnalp Unozon när dåvarande ägarna beslutade sig för att avveckla Örnsköldsviksdelen av verksamheten. Leif erbjöd sig då att köpa loss företaget.

– När jag erbjöd mig att köpa företaget såg jag att här fanns gedigen kunskap för tillverkning av våra typer av produkter och tänkte att det måste finnas förutsättningar att få detta att fungera. Nu står vi här några år senare. Visst har det funnits utmaningar med att växa så fort som vi har gjort. Men det känns som att vi tagit oss igenom det.

 

Sedan Leif tog över har företaget på kort tid ökat från 55 anställda till 105 stycken. Det har skett bland annat genom två olika investeringar. I slutet av 2017 tog de över den då konkursdrabbade konkurrenten Edström och söner vilket innebar 28 fler anställda. I början av 2018 dök en annan möjlighet upp då uthyrningsföretaget Caverion skulle lägga ner sin verksamhet i Örnsköldsvik. Leif beslutade sig då för att utöka företagets verksamhet med ytterligare ett ben.

- Vi tog över 15 rörsvetsare från Caverion. Samtliga av dem är utlokaliserade hos industrier i regionen. Det var inte riktigt planerat, men så här i efterhand kan man säga att det var en lyckad investering.

Att växa så fort som Örnalp Unozon gjort de senaste ett och ett halvt åren innebär stora utmaningar. En del är likviditeten, en utmaning som Leif nu ser att de är på väg förbi. En annan del är organisationsmässig, och det är uppdraget Leif arbetar med just nu.

– Vi ser över strukturen inom företaget. När vi nu blivit fler är det omöjligt för mig att hinna med på allt. VI kommer därför att tillsätta platschefer för våra olika avdelningar och har även en extern styrelseordförande på väg in i organisationen. Det är två strategiska beslut vi tagit och är på väg att genomföra inom en nära framtid, en stor och nödvändig utveckling.

 

Utmärkelsen som Årets företagare visas stolt upp på väggen strax innanför dörren på Leifs kontor. Men själv är han ganska blygsam när han ska försöka redan ut varför han tror att just han fick den.

– Jag vet egentligen inte varför vi fick den. Men det var roligt. Vi har ökat från 55 anställda till 105 på ett och ett halvt år. Vi har utökat vår verksamhet med ett extra ben, uthyrning av rörsvetsare, och gått från att vara ägt av ett stockholmsbaserat investmentbolag till att vara lokalägt. Kanske är det något av det som gör att vi blev nominerade och fick den.

 

Motivering:

I Örnsköldsvik finns företaget som är en av Europas ledande tillverkare av utrustning i titan. Med världen som arbetsfält och Örnalp Unozon som delarna i Viflow har Leif gjort det möjligt att genom unik teknisk kompetens tillgodose industrins behov av ändamålsenliga lösningar. Leif är nyfiken och vill ständigt utvecklas. Han är ett lysande exempel på företagare och entreprenörer som hittar lösningar och möjligheter där andra ser problem.

 

Text: Jessica Andersson

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund