Kvalitetsmärkningen Purple Flag handlar om att skapa en trevlig och trygg stad att vistas i även efter att butikerna stängt. Örnsköldsvik siktar på att bli Årets Purple Flag-stad 2019.

Örnsköldsvik siktar på att bli årets Purple Flag-stad 2019

En trevlig och trygg stad att vistas i även kvälls- och nattetid. Med aktiviteter och utbud att ta del av även när butikerna är stängda. Det är målet med kvalitetsmärkningen Purple Flag. Nu siktar Örnsköldsviks på att bli årets Purple Flag-stad i Sverige 2019.

– Det skulle vara bra för teamkänslan att få den utmärkelsen och ge en extra energiboost och styrka att jobba vidare tillsammans, säger Anette Forsberg, verksamhetsansvarig för Centrum i Samverkan, Cesam.

 

När Örnsköldsvik blev Purple Flag-certifierad för två år sedan hade man jobbat intensivt under en längre tid inom flera områden. Idag är Örnsköldsvik den enda staden norr om Gävle med den här certifieringen. Förutom Cesam har Örnsköldsviks kommun, Brottsförebyggande rådet BRÅ, polisen, räddningstjänsten, krögare, biograf och Paradiset deltagit i arbetet.

 

Att vara Purple Flag-certifierad innebär att staden ska vara ren och snygg, kännas säker att vistas i och erbjuda ett utbud av kvällsaktiviteter, kort sagt vara en levande stad även efter klockan 17.

– För att skapa liv och rörelse och tillgänglighet för alla behöver vi aktiviteter som är öppna när affärerna stänger. Vi behöver både sådant som kostar pengar och framför allt mer av sådant som inte kostar pengar.

Kvällsekonomin, som man pratar om i Purple Flag, handlar om livskraftiga verksamheter så här gäller det att kombinera föreningsbaserade aktiviteter och näringsverksamheter som genererar arbetstillfällen och intäkter, säger Anette.

 

Purple Flag började som begrepp i England redan 2006 och namnet Purple (färgen lila) associerar till kvälls- och nattljuset.

– Vi har gjort flera ”trygghetsvandringar” och tittat på hur det är med belysningen i stan, om det finns träd och buskar som skymmer och som gör att det känns otryggt att vara på en viss plats. Nu har det tillkommit en belyst grusgång till skateparken. Från början tänkte man inte belysa den eftersom närliggande vägar var belysta men under promenaderna blev det tydligt vilken väg människor väljer att gå och att vi behövde förstärka med belysning där för trygghetens skull.

 

– Vi har också jobbat för att butikerna ska ha skyltfönstren upplysta på kvällar och nätter så att det ska kännas trevligt att passera, berättar Anette.

Ett utökat samarbete mellan stadens krögare är ett annat mål samt att ha olika aktiviteter kring mat.

– Krögarna är en viktig pusselbit i att binda ihop dag och kväll. Vi har haft en del träffar tillsammans och nu känns det som att alla är redo att samarbeta. Tidigare har man varit mer för sig själv, nu tänker man istället hur det går att komplettera varandra och skicka kunder emellan sig. Håller man stängt en kväll kan man skicka kunderna vidare till någon som har öppet. Det viktiga är att det blir ett gott värdskap för besökarna, säger Anette.


Idéer finns redan om en särskild plats för en så kallad food court i exempelvis Strandparken men då krävs jobb med att installera el och vatten. Matvandringar på stan med smakportioner hos krögarna är en annan idé.

– Vi hade ju en italiensk smakmässa här på torget för ett tag sedan men vi vill att det ska vara aktiviteter med våra egna krögare. Det är det viktiga, konstaterar Anette.

I september lämnar Örnsköldsviks kommun in ansökan om att bli årets Purple Flag-stad 2019.


Text: Ann Sandén Nordström

Foto: Håkan Nordström

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund