Under Framtidsforum på stadshuset Kronan samlades runt 100 personer för att diskutera Örnsköldsviks utveckling och vara med när priset Årets utvecklingssatsning delades ut.

Positiva förebilder i fokus

I år delades för första gången utmärkelsen Årets utvecklingssatsning ut av Örnsköldsviks kommun. Vid Framtidsforum fick eldsjälen bakom O-ringen Höga Kusten, Jan Näslund, ta emot priset.

Framtidsforum är ett mötestillfälle där alla som vill kan vara med och tycka till om vad som är viktigt för Örnsköldsviks framtid och utveckling. Temat för det tredje Framtidsforumet var "Stolthet och framtidstro" och där passade utdelningen av priset Årets utvecklingssatsning väl in. Det nyinstiftade priset syftar till att lyfta positiva och spännande initiativ som tagits runt om i kommunen. Ett viktigt och inspirerande pris enligt Frida Knutsson, utvecklingsledare på Örnsköldsviks kommun.

– Vad man väljer att fokusera på formar resultatet. Om vi fokuserar på stark framtidstro och en vilja att utvecklas i Örnsköldsvik hjälper det till att skapa just det. Därför tycker vi att det är viktigt att lyfta fram alla goda exempel på de som gjort något för att förbättra eller skapa något nytt i Örnsköldsvik, säger Frida Knutsson.


Gemensamt för satsningarna som nominerades var att de alla på ett eller annat sätt skapat framtidstro och stolthet i Örnsköldsvik och att syftet varit att utveckla, förbättra eller skapa något nytt.

Tre satsningar valdes ut som finalister av Världsklass Örnsköldsvik. Det var Linnéa Liljedahl på restaurang Linnéa och Peter som blivit en profil utåt för Örnsköldsvik och Norrland genom sin medverkan i Kockarnas kamp på tv, Samverkansprojekt för att lyfta Sörliden där de medverkande kraftsamlat kring att skapa trygghet och samverkan i det egna bostadsområdet och Jan Näslund, som kom med idén att placera O-ringentorget mitt i stan vilket resulterade i en ännu större folkfest och gynnade handeln och restaurangerna i stadskärnan.


Efter en allmän omröstning stod det till slut klart att Jan Näslund utsetts till Årets utvecklingssatsning. Priset är äran och en skulptur av Anna-Karin Rask Nygren.

– Det känns både ärofyllt och hedrande att blivit framröstad. Så här i backspegeln är det en härlig känsla att konstatera att O-Ringen blev så lyckat där både besökare, Örnsköldsviksbor och alla vi 1500 volontärer fick uppleva och genomföra en fantastisk vecka, säger Jan Näslund.

– Att dessutom, som initiativtagare och en av de drivande bakom projektet, få detta erkännande är givetvis hedrande. Det är häftigt att se vad man med frivilliga krafter kan åstadkomma. Förhoppningsvis kan det också inspirera andra att göra något liknande, forsätter Jan. Jag som brinner för idrott vet vilken potential som finns i Örnsköldsvik och med Örnsköldsvik som idrottskommun. Jag hoppas också att kommunen tillsammans med näringsliv och idrottsrörelsen skapar bättre förutsättningar för satsningar inom detta område. Att skapa ett idrottscampus, likt Faluns idrottsanläggning Lugnet, vore en framtida drömutvecklingssatsning.

 

Text: Jessica Andersson
Foto: P-O Sedin

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund