Familjen Marcusson, med Jennie i spetsen som vd, satsar med hjärtat på Ulvö hotell för att skapa ett besöksmål som starkt bidrar till skärgårdens attraktionskraft.

Satsar med hjärta på Ulvön

Pärlan i Höga Kusten har Ulvön blivit kallad. En ö i Örnsköldsviks skärgård, känd för sitt vackra fiskeläge och för surströmming. I denna unika miljö bestämde sig Högland Invest med Jennie Marcusson i spetsen sig för att investera i ett skärgårdshotell. En satsning gjord för att skapa förutsättningar för att bo på och uppleva ön.

– Det är klart att det handlar om en oerhörd kärlek för platsen. En känsla som sträcker sig flera generationer tillbaka har lett fram till att vi valt att bygga upp verksamheten Ulvö Hotell, berättar Jennie Marcusson som är vd på Högland Hotellutveckling som äger Ulvö Hotell.

 

Hotellet på Ulvön har lång historia. Sedan 1905 har det bedrivits hotellverksamhet på norra Ulvön, med utsikt över både fiskeläget och ut mot havet. Flera ägare har sedan dess drivit hotellet. Nuvarande ägare firade nyligen 10-årsjubileum. Familjen Marcusson har sedan de tog över verksamheten rustat upp hela hotellet och håller dessutom öppet året om.

– Vi försöker hela tiden vara lite bättre. Platsen är både en unik tillgång och en utmaning. Vinter i skärgården är fantastiskt men det finns ingen naturlig tillströmning av kunder på vinterhalvåret, framförallt för att det inte är lika lätt att ta sig fram och tillbaka till Ulvön. Båttrafiken är ännu inte tillräckligt anpassad för att man ska kunna bedriva en rörelse som Ulvö Hotell året runt.

Idag erbjuder hotellet 26 individuellt inredda dubbelrum i skandinavisk design och en restaurang som erbjuder mat som tillagats med det lokala i tanken. Intill hotellet har Örnsköldsviks kommun, inom ramen för projektet ”en skärgård i världsklass” byggt ny kajanläggning med gästhamn och tempererade pooler samt rustat upp servicehuset.

– Kommunens satsning var inledningsvis en viktig faktor i att vi valde att investera i hotellet. Det krävs en viss typ av samhällsservice för att skapa en levande skärgård. Och Ulvön är unik på så sätt att det är den enda ön i vår skärgård som faktiskt har möjlighet att utvecklas till en plats som lever året om. Men vi har en lång resa framför oss. Det krävs ytterligare investeringar för att nå ända fram och det vore ledsamt om vi inte försökte, säger Jennie.


Ambitionen att av kärlek till platsen skapa ett besöksmål som starkt bidrar till områdets attraktionskraft gjorde att Ulvö Hotell fick ta emot Årets besöksnäringspris vid Örnsköldsviks Företagarkväll 2019.

I motiveringen betonades hur gästerna erbjuds en unik helhetsupplevelse på en unik plats och hur Ulvö Hotell lyckats locka både nationella och internationella besökare.

– Det betyder jättemycket för Ulvö Hotell och för de som dagligen satsar och arbetar i driften. De som faktiskt är de som sätter en personlig prägel på verksamheten. De bidrar med ett stort personligt engagemang och då är det viktigt med positiv uppmärksamhet. Uppmärksamheten är viktig både för Ulvö Hotell och för hela Höga Kusten Turism, konstaterar Jennie.

 


Text: Jessica Andersson

Foto: Ludwig ArnlundOm Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund