Paradiset är mitt uppe i en stor omgörningsfas med en ny simhall och uppfräschning av omklädningsrum och bastu. Även utomhusdelen kommer att få en större innergård och kompletteras med bättre badmöjligheter för mindre barn.

"Vi ska vara bäst och lekfullast"

Paradiset genomgår just nu stora förändringar. Nya omklädningsrum och bastuholkar och på sikt en gemytligare utomhusmiljö för gästerna och en helt ny simhall i anslutning till den nuvarande.

– Min vision är att bli Europas bästa bad men vi börjar med Sverige, säger David Berglund, enhetschef för Paradiset.

Den nya simhallen, som ska byggas på parkeringen nedanför Paradiset, har funnits i tankarna under flera år och Örnsköldsviks kommun har godkänt finansieringen.

– Nu väntar vi på att detaljplanen ska godkännas och sedan tar vi det första spadtaget i december. Vi räknar med ett och ett halvt års byggtid. 2021 ska den vara klar, berättar David Berglund.


Med den nya simhallen vill man säkerställa simundervisningen för alla skolbarn i kommunen och ge mer plats för motionssimmare och föreningsliv.

– I och med stängningen av simhallen i Själevad har all simundervisning flyttat in till stan samtidigt som det blivit allt fler barn i de centrala delarna av stan. Då blir det trångt. Dessutom har vi två simklubbar nu så sammantaget är det fler som simmar i föreningarna.


David ser också att simning blivit alltmer populärt som träningsform.

– Simning passar många. Det är skonsamt även om du har en skada. Trenden med swimrun gör också att allt fler vill komma hit och crawla och träna. Den biten fanns inte för några år sedan och det är jättekul!


Bassängen i den nya simhallen blir 25 x 21 meter med 8 banor som har 2,5 meters bredd, vilket är kravet för att få ha simtävlingar. Den nuvarande bassängen har smalare banor så bredden har varit ett önskemål från Örnsköldsviks Allmänna Simsällskap, ÖASS.

Det blir inte några nya omklädningsrum i den nya simhallen utan de båda anläggningarna kommer att knytas ihop med en gångbro ovanför marken. I den nuvarande simhallen har de befintliga omklädningsrummen renoverats och fått fler duschar.

– Flaskhalsen har varit just duscharna. Vi har haft sju stycken inne i damernas omklädningsrum, nu har vi satt in sju till. Dessutom var det dags att renovera omklädningsrummen, vilket inte gjorts sedan 1992 då badet invigdes.


Bastun i damernas omklädningsrum har fått maka på sig men istället finns nu två nya bastuholkar med utsikt över den stora bassängen; en dambastu och en familjebastu med infravärme.

– Infravärmen ger energi, lindrar smärta, stärker immunförsvaret och får igång blodcirkulationen. Vi har välmående i spa-delen men det är något vi vill få in i hela vår verksamhet. Många barnfamiljer tycker också att det är positivt att de kan basta tillsammans. Det är heller inte lika varmt som i en vanlig bastu. Dessutom är det mycket trevligare att sitta och titta ut över den stora bassängen istället för att sitta och titta in i en vägg.


Paradiset har strax över 200 000 besökare per år, ifjol var det något färre beroende på den långa varma sommaren då många valde att bada utomhus. Men på sikt kommer även spa- och utomhusdelen på Paradiset att få en större innergård där man ska kunna promenera omkring eller ligga och sola.

Området kommer i framtiden även att kompletteras med ytterligare badmöjlighet för mindre barn.

– Många av våra gäster kommer hit från Umeå och Sundsvall, trots att de har egna bad. Vi är lite bättre på barnfamiljer än vad de är, medan de har andra styrkor som kanske inte vi har. Nu har vi satsat på ett Söderhavstema i färgerna turkos, granit och sandfärg som ska vara genomgående i hela anläggningen. Vi vill skapa mer lekfulla miljöer med pirater och roliga djur som barnen kan inspireras av så fort de kommer in här. Det är det här som är roligast, att utveckla verksamheten, säger David.


Han lyfter också fram spa-delen med många olika aktiviteter för besökaren och där mer är på gång. Före detta Carolines spa kommer att integreras med spa-delen och erbjuda yoga, meditation och olika behandlingar, bland annat en kryo-bastu (kallbastu).

– Vi har en av de största spa-anläggningarna i Sverige och en styrka är våra många aktiviteter. Vi ska fortsätta utveckla verksamheten med den bästa kvaliteten och ligga i framkant när det gäller hälsotrender. Min vision är att bli Europas bästa bad, men vi börjar med Sverige. Vi ska inte vara det största badet för det har vi inte förutsättningar för men vi ska vara det lekfullaste och ha det bästa värdskapet, avslutar David.
Text: Ann Sandén Nordström

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund