Omkring 250 timmar har CK Örnen hittills lagt ned på arbetet.

Rivstart för MTB på Skyttis

Ett lyft för alla Örnsköldsviks mountainbikecyklister – och dessutom en ny entré till Skyttis, till glädje för alla som vill röra sig i området. Så blir den nya MTB-anläggningen vid JÄBO-stugan.

Bygget av nya MTB-leder samt ny parkering är i full gång, och efter många utredningsvändor är det nu beslutat att den befintliga JÄBO-stugan i Järved ska renoveras och fungera som servicehus. Om allt går som det ska sätter renoveringen igång i augusti.

 

Det var förra året som projektet, som genomförs av CK Örnen tillsammans med Örnsköldsviks kommun, beviljades stöd från Allmänna arvsfonden med 4,1 miljoner kronor. Kommunens stöd på 2,6 miljoner ska framför allt gå till servicehuset, medan CK Örnen bidrar med arbete och projektledning av cykellederna och annat runt omkring.

Sexhjuling och minigrävare används vid bygget av nya leder på Skyttis.

– Vi har kommit igång tidigare än planerat på grund av att vi tvingades ställa in vår tävling Tolvtjärnsloppet. Vi håller på med en av de nya lederna, Höga Kusten-leden, som vi hoppas kunna inviga i slutet av juli. Inom kort kommer också arbetet med vägen och ny parkering att sätta igång, säger Jan Erik Backman, projektansvarig hos CK Örnen.


Sammanlagt handlar det om tre kilometer nya MTB-leder, ett teknikträningsområde för yngre cyklister, en pumptrackbana och det renoverade servicehuset som också tillgänglighetsanpassas. Alltsammans är sammanlänkat med det befintliga nätet av cykelleder på Skyttis.

– Cykelintresset har vuxit jättemycket, och det har märkts särskilt nu under coronapandemin. Cykelhandlarna hinner inte med att leverera alla cyklar som folk vill ha, säger Sune Westberg, kultur- och fritidschef vid Örnsköldsviks kommun.


Nu blir möjligheterna att svara mot det intresset bättre, och framför allt hoppas han att satsningen ska locka barn och ungdomar till nya aktiviteter.

– Det blir mycket bättre nu när vi får en pumptrack-bana och andra lite häftigare grejer.

Just pumptrackbanan, där man tar sig fram genom att svänga och röra kroppen snarare än genom att trampa, ska stå klar till hösten, förhoppningsvis i september. Inför sommarsäsongen 2021 blir det officiell invigning av hela området.


Den nya anläggningen kommer också att fungera som en ”andra entré” till Skyttisområdet. Parkeringen kommer att avlasta Överövägen och göra det lättare även för skidåkare, bärplockare, vandrare och löpare att komma ut i terrängen. Skolorna i Järved och Bonäset får också ytterligare möjligheter till aktiviteter.

– Det är fantastiskt att se den energi och kraft som föreningarna i det här fallet CK Örnen lägger ned på något som fler än de själva får glädje av. All heder åt dem, säger Sune Westberg.Text: Albin Grahn

Foto: Jan Erik Backman

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund